«У газеті «Вєсті» не вміють рахувати» – Андрій Кокотюха прокоментував своє місце в рейтингу найбагатших письменників України

Опустився з першого на п`яте. Так автор газети «Вєсті» Микола Миленевський визначив цьогорічне місце письменника та сценариста Андрія Кокотюха в рейтингу найбільш заможних українських письменників. Газета, відома своєю проросійською позицією, складає подібні рейтинги від 2014-го року. Не було жодного випадку, коли б дані відповідали реаліям.

 

Передусім йдеться не про підвищення значимості письменницької праці в Україні, а навпаки – про її свідоме приниження. Якщо в рейтингу «Вєстєй» на десятому місці автор, який за рік заробив 50 тисяч гривень, ця маніпуляція має на меті показати – він жебрак. Бо якщо розділити суму на кількість місяців, побачимо: своєю роботою так званий рейтинговий автор заробляє 4 тисячі гривень на місяць. Що не дотягує навіть до прожиткового мінімуму. Тож порівнювати заробітки письменників в Україні – публічно знущатися над ними.

 

Крім того, автори газети «Вєсті» часто плутають жанри. «Журналіст Костянтин Рильов визначив Андрія Куркова детективщиком, – каже Кокотюха. – Хоча насправді Курков написав за своє творче життя аж один детектив, «Гра у відрізаний палець». І то задовго до народження рейтингу «Вєстей». Також Андрій Кокотюха нагадує: у згаданому рейтингу враховуються російські тиражі українських фантастів Олега Ладиженського та Дмитра Громова (Г.Л.Олді). Натомість європейські тиражі романів Андрія Куркова, значно вищі за сукупні тиражі «рейтингових» колег, автори «Вєстєй» свідомо ігнорують. Таким чином вперто вводячи українських авторів у російський контекст.

 

Але свіжий рейтинг`2018 не витримує жодної критики. «Мені все одно, що про мене пишуть «Вєсті» і на яке місце ставлять, – коментує Кокотюха. – Чесне слово, соромно, коли тебе згадує видання з такою репутацією в позитивному ключі. Та коли вже взялися – робіть правильно».

 

За підрахунком «Вєстєй», протягом 2017-го року в Андрія Кокотюхи вийшло лише три книги. Що й відкинуло його з першого на п`яте місце. Хоча Микола Миленевський згадує тільки одну новинку – історико-пригодницький роман «Біла ніч». Зазначивши при цьому: тираж книги 6 тисяч примірників. Проте в тому ж 2017-му році тираж було додруковано ще на 5 500 копій. Про що вказано у вихідних даних другого видання. Також додруковані тиражі романів «Чорний ліс» та «Справа отамана Зеленого». А зазначені в переліку видання «Пророцтво» та «Аномальна зона» – лише російські версії давніх романів, виданих українською відповідно в 2010-му та 2017-му роках. Натомість «підрахуї» з «Вєстей» не згадали двох нових романів – «Втікач із Бригідок» та «Офіцер із Стрийського парку», виданих відповідно в травні та вересні 2017-го року тирами по 4 тисячі примірників кожен.

 

«Я пропоную не ставитися серйозно до подібних публікацій», – закликає пан Кокотюха. Хоч «Вєсті» справді єдині, хто виявляє до письменницьких заробітків інтерес, та хай би робили це професійніше.

2 коментарі до “«У газеті «Вєсті» не вміють рахувати» – Андрій Кокотюха прокоментував своє місце в рейтингу найбагатших письменників України

  1. В мене теж саме. Чомусь там виршили, що я два роки не видавався, хоча з 2000-го, ще не було ні одного року, щоб не виходило 1-3 книги. Минулого року вийшло три книги, по 10000 екз., не рахуючи додаткового накладу на кожну. Напевно було б краще, щоб “Вєсті” мене і далі не помічали, незважаючи на те, що кожного року стабільно продаються десятки тисяч книжок.

    1. Вони мені вже написали через Фейсбук, тепер ти їх знайди і вислови ті самі претензії. Якщо треба, скажу кого шукати.

Залишити відповідь