«Стриб – і до читачів!»: вийшла перша книга Кокотюхи для малят

Час карантину не сприяє видавничій активності. За винятком книжок, адресованих найменшим читачам. Тому казка Андрія Кокотюхи «Жабеня, ставок і море» нагодилася дуже вчасно. А створювалася вона довго.

– Я ніколи не писав для дітей дошкільного віку та молодшої школи, – пояснює автор. – Для старших працюю вже більше десяти років. Але досвід зустрічей із читачами в школах теж вносить корективи. Вважаю, що пишу для старших.  Герої моїх шкільних детективів вчаться у 7-8 класах. Проте семи-восьмикласникам це вже не цікаво, вони подібні історії переросли. Зате учні 4-6-тих класів сприймають пригоди мисливців за скарбами на «ура». І є проблема: батьки дошкільнят та першачків хотіли б для своїх дітей чогось схожого, та я не був готовий.

Ініціатором створення казки для найменших стала дружина письменника – Ірина. Умова була одна: гарні малюнки. Бо з досвіду роботи з книжками діти такого віку не читають самі. Для них ілюстрації – на першому місці. Саме тому після передачі тексту до видавництва «АВІАЗ» художниця Ольга Кузнєцова ретельно працювала над ілюстраціями ще майже рік.

– А я працював шість днів! – коментує Андрій Кокотюха. – Зазвичай твір невеликого обсягу забирає в мене у три рази менше часу. Оповідати ж так, аби було зрозуміло й цікаво малечі, виявилося дуже складно. Написання невеличкого, розміром на сторінку, розділу забирало від п`яти до шести годин. Тому дуже швилююся, чи впорався.

Казка «Жабеня, ставок і море» має свою історію. Ідея зродилася ще двадцять років тому, коли виходив дитячий журнал «Соняшник». На прохання редакторки, письменниці Лесі Ворониної, колеги писали невеличкі історії для коміксів. Пригоди Жабеняти були надруковані на друкарській машинці, передані в редакцію і перший розділ навіть втілився у комікс. Та потім із різних причин проект згорнули. Рукопис же, будучи в одному примірнику, загубився. Тому довелося відновлювати історію в пам’яті.

За сюжетом, найменше в ставку Жабеня мріє скупатися в морі. Для цього треба дістатися моря, і Жабеня вигадує різні способи мандрівки. Так починаються пригоди, не завжди безпечні, але завжди – веселі. Мрія Жабеняти одного разу таки здійсниться.

Книги Андрія Кокотюхи «Мисливці за привидами», «Таємниця козацького скарбу» та «Гімназист і Чорна рука» ввійшли в шкільну програму для позакласного читання  у 6-7 класах. Загалом у своєму активі він має 18 дитячих творів. «Жабеня, ставок і море» – 76-та надрукована книга автора.

Позначено ,

Залишити відповідь