Під час свят міністр культури України радить читати найновішу книгу Андрія Кокотюхи

Прекрасним приводом провести кілька годин із книжкою назвав новорічні вихідні чинний міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Таку пораду він дав у своєму Телеграмі. Причому чи не вперше очільник профільного міністерства не лише абстрактно й формально порадив читати книжки, а назвав кілька новинок, вартих уваги саме зараз. Згадані свіжі твори Андрія Куркова в дуеті з Юрієм Винничуком, Юрія Андруховича, Станіслава Асєєва. Серед рекомендованих книжок – новий ретро-детектив Андрія Кокотюхи «Вигнанець і грішниця».

Роман є четвертою книгою циклу «Вигнанець», який побачив світ у видавництві «Vivat!» – до речі, його так само згадав пан Ткаченко, називаючи найкращих на ринку. Звісно, міністр висловив лише власну думку. Проте, згадавши в дописі 11 українських видавництв, котрі формують ринок, він назвав, крім «Vivat!», ще три видавництва, які працюють з Андрієм Кокотюхою: «Фоліо», «Клуб Сімейного Дозвілля» та «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

Вихід «Вигнанця і грішниці» очікувався восени 2020-того року, під традиційний Форум видавців у Львові. Свої корективи внесла пандемія. Тож твір, зданий до редакції на початку березня, вийшов з друкарні під ялинку – 29 грудня. Виходу передувала акція передзамовлення, і в інтернет-книгарні «Сайт Андрія Кокотюхи» їх було чимало.  До речі, Олександр Ткаченко також порадив активніше замовляти українські книжки онлайн.

Дія роману відбувається 1916-того року в Чернігові. «Вигнанець і грішниця» – один із небагатьох творів, а детектив – чи не перший, котрий описує в художній літературі одне з найстаріших українських міст у часи, маловідомі загалу. Реконструювати події та відтворити атмосферу допомогли місцеві історики, краєзнавці, просвітяни та бібліотекарі.

За сюжетом, колишній поліцейський Платон Чечель тимчасово помирився з царською владою, стає на військову службу, але це – прикриття його неофіційної слідчої діяльності. Платонові пропонується незначне приватне доручення: передати викуп шантажистам у обмін на документи, котрі мають довести причетність до вбивства доньки тутешньої поміщиці. Але події розвиваються стрімко, не передбачувано, Чечель змушений ризикувати життям, а в фіналі над ним зависає дамоклів меч невідворотного арешту…

– Якщо існують ретро-нуари, то «Вигнанець і грішниця» – саме такий, – коментує Андрій Кокотюха. – «Чорні» романи та фільми – мій улюблений стиль, а заплутана кримінальна історія з несправедливо звинуваченими й фатальними жінками  – один із найулюбленіших жанрів. Врахуйте, що під час роботи над романом я нарешті знайшов час для класики нуару 1940-1950-тих – і все стане ясно.  

«Вигнанець і грішниця» – 82-га книга авторства Андрія Кокотюхи. А завершить цикл романів –  «Вигнанець і шляхетна полонянка», де читачі перенесуться в 1919-тий рік, на Катеринославщину. Цього разу детектив матиме елементи військово-пригодницького роману враховуючи час та місце подій. Вихід книги очікується в травні 2021-шого року.

Залишити відповідь