Книги від Андрія Кокотюхи отримали вже 100 українських бібліотек

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну прискорило процес очищення бібліотечних фондів від російської книжки. Бібліотекарі здебільшого не чекали офіційного розпорядження й почали діяти самі. Але очищені від російського полиці  й стелажі треба наповнити українським. Дуже бажано – в пропорції один до одного.

Проте коштів на поповнення бібліотек у державному бюджеті воюючої країни не передбачено. Є окремі грантові програми та приватні ініціативи. Але вони не вирішують, а навпаки – загострюють проблему.

– Я згоден із Сергієм Жаданом і говорив та писав про це незалежно від нього, паралельно: сильний волонтерський рух свідчить про слабкість державних інституцій, – коментує ситуацію Андрій Кокотюха. – Жодна, навіть найактивніша й надзвичайно мотивована спільнота не замінить собою держави. А держава має дбати, в тому числі, про читаючу, отже – освічену, критично мислячу націю. Ніде, в жодній країні не читає сто відсотків населення, У деяких країнах Європи діти взагалі до першого класу читати не вміють, з ними займаються батьки. Проте в Україні, на жаль, бажаючих читати штучно обмежують в можливості отримати доступ до актуальної літератури. Під штучністю маю на увазі відсутність книгарень у більшості міст, погану інформованість про книжкові новинки та відсутність у бібліотеках нових надходжень.

Саме тому Андрій Кокотюха з власної ініціативи почав через свої сторінки в Facebook збір благодійних коштів від небайдужих для частково вирішення цієї проблеми. Перше оголошення з`явилося 14 лютого. Тоді ж бібліотекарям запропонували робити заявки. Процес пішов.

– Заледве не 98% усіх волонтерських ініціатив – це закривати потреби фронту: ЗСУ, добробати, окремі військові частини, медики, поранені. Книжка – не авто для військових, не дрон і не турнікет, – пояснює Андрій Кокотюха. – Але, за моїми спостереженнями, читаюча людина – це та людина, яка завжди допоможе свої країні, чим може. Я більш, ніж певен: абсолютно всі наші захисники й абсолютно всі волонтери читали, читають і читатимуть. Книжка мотивує, а отже, вона потрібна так само, як зброя, техніка, ліки та їжа. Тож дякую всім небайдужим.

Заявок від бібліотек пішло стільки, що в якійсь момент ініціатор акції оголосив: тимчасово їх не прийматиме. Спершу треба впоратися з тими, котрі є. Зазвичай на 10 виконаних припадає 20 невиконаних, такий розрив є й зараз. Але дуже допомагають фотозвіти щасливих бібліотекарів у Fаcebook, така умова отримання книжок. Кожен наступний звіт стимулює громаду, і волонтерська картка знову поповнюється.

Також виникло питання, по скільки книжок давати в комплект. Якщо по три, то заявки виконувати буде ще швидше. Але після роздумів вирішено пропонувати комплект із п`яти книжок. Після різних комбінацій тепер бібліотека отримує детектив, любовний та історичний романи і книжки для дітей різного віку.  

За майже три місяці завдяки активності небайдужих до книжкової справи українців Андрієві Кокотюсі вдалося закупити 500 книжок для 100 бібліотек. І це не все, процес триває.  

Позначено ,

Залишити відповідь