Андрій Кокотюха – лідер читацьких симпатій серед любителів гострих сюжетів

Гаряча фаза війни з Росією не скасувала в Україні традиційний Національний тиждень читання. З цієї нагоди Український Інститут Книги провів опитування серед читачів українських бібліотек. Мета опитування – визначити лідерів читацьких уподобань в різних жанрових сегментах.

У жанровій групі детективів, бойовиків, вестернів та пригодницької прози лідером став Андрій Кокотюха, сім книжок якого увійшли до першої двадцятки рейтингу. Крім нього з українських авторів згадуються Макс Кідрук, Олексій Волков, Андрій Курков, Ілларіон Павлюк, а також письменницько-сценарний дует Сергія Дзюби та Артемія Кірсанова. Троє з останніх авторів, згаданих тут, зараз захищають Україну зі зброєю в руках.

– Читацький вибір на мою користь – це і приємність, і честь, і відповідальність, даруйте за пафос, – коментує новину Андрій Кокотюха. – Оцінка читачів – єдине, що цікавить мене в моїй роботі. І додам ще одну щиру думку: дуже хочеться конкуренції! Гостросюжетна проза у розвинених країнах не лише формує книжковий ринок та є його основою, але також формує світогляд широких мас. Автори детективів та пригодницьких романів вже більш як півтора століття моделюють ситуації, які показують, що таке добре і що таке погано. Герої цих творів мислять раціонально й готові брати на себе відповідальність. Саме тому в Україні детективів мусить бути з року в рік більше й більше.

Під час опитування читачі вирізнили серед тих, що їм найбільше сподобалися наступні романи Андрія Кокотюхи:

  1. «Вигнанець і чорна вдова» – ретро-детектив;
  2. «Вигнанець і навчена відьма» – ретро-детектив;
  3. «Лихе око – детектив-нуар;
  4. «Привид із Валової» – ретро-детектив;
  5. «Називай мене Мері…» – детектив-нуар;
  6. «Останній контракт» – гангстерський роман;
  7. «Повний місяць» – ретро-трилер.

Цього року вийшли два нових детективи Андрія Кокотюхи – «Натурниця з Латинського кварталу» із ретро-циклу «Адвокат» та «Чорна мітка», фінальний роман трилогії «Павутиння мороку». Також побачили світ драма «Врятувати березень», яка розповідає про дні тимчасової російської окупації Київщини і дитяча книжка «Як весело в будинку «Вау!» – кумедні історії про спроби казкових істот знайти себе в нашому світі.

Позначено ,

Залишити відповідь