Роман Андрія Кокотюхи «Червоний» названо серед 30-ти знакових для України книжок

27 жовтня оголосили результати конкурсу «З0 знакових книжок нашої Незалежності». Це – спільний проект Українського інституту книги та Міністерства культури та інформаційної політики. Список складався за результатами голосування, у якому взяло участь 34 797 українців. Загалом на «книжкових виборах» віддано 267 815 голосів.

Учасники голосування обирали з довгого списку зі 100 книжок. До нього потрапили  видання, що вийшли друком від 1991-го до 2021-го і викликали суспільний резонанс, сприяли розумінню історії України, створювали національну ідентичність, об’єднували всю Україну та формували імідж країни за кордоном завдяки високій якості та актуальності. Особливістю списку стало те, що до нього увійшли художні, науково-популярні та дитячі видання.

Місце в рейтингу від 30-того до першого визначала кількість голосів, відданих за конкретну книжку. Але організатори від самого початку наголосили: тут не варто мірятися місцями. Важливим є сам факт потрапляння в подібний перелік. Це саме сказав володар першого номера Вахтанг Кіпіані: упорядкована ним книжка «Справа Василя Стуса» набрала 9 535 голосів.

Майже половина рейтингових книжок, а саме – 14 із 30-ти, торкається української історичної тематики. Серед них поруч із «Літописом» Самійла Величка та «Україна. Історія» Ореста Субтельного – «Танго смерті» Юрія Винничука, «Століття Якова» Володимира Лиса, «Чорний ворон» Василя Шкляра. А також – «Червоний» Андрія Кокотюхи.

– Інформація про книжкове голосування охопило аудиторію в 12 із гаком мільйонів. Це – моя потенційна читацька аудиторія, – зауважив під час вручення відзнаки сам Андрій Кокотюха. – Також знаковим для мене є той факт, що у визначеному переліку чимало історичних романів, але історико-пригодницький, декларовано жанровий лише один – мого авторства. – Й додав: – Тиражам та ширшому розголосу «Червоному» додала екранізація 2017 року. Тож втілення книжки в кіно чи серіал у наших умовах – чи не найкращий спосіб реклами, популяризації та промоції. Тому бажаю всім колегам, відзначеним тут чи поки ні, екранізацій їхніх книжок.

  «Червоний» – перший роман Андрія Кокотюхи на історичну тематику. 2011 року рукопис отримав відзнаку Всеукраїнського конкурсу романів та сценаріїв «Коронація слова»  як кращий історико-патріотичний твір. Роман вийшов друком у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля» 2012 року. Того ж року потрапив до короткого списку «Книги року ВВС», де в фіналі поступився «Танго смерті» Юрія Винничука.

  2017 року за мотивами роману було знято фільм «Червоний» (режисер Заза Буадзе). У прокат стрічка вийшла 24 серпня і до кінця року потрапила в топ-5 лідерів прокату серед українських фільмів.

  2019 року вийшов друком кінороман «Червоний. Без лінії фронту» – продовження «Червоного», створене на основі однойменного сценарію. Фільм «Червоний. Без лінії фронту» затримується з виходом у прокат через карантинні обмеження.

Протягом 2015-2017 років вийшли історико-пригодницькі романи Андрія Кокотюхи «Чорний ліс», «Багряний рейд» та «Біла ніч», об`єднані в «Повстанську трилогію». Головний герой «Червоного» – повстанський командир Данило Червоний на псевдо Остап, – введений у сюжети книжок трилогії як персонаж другого плану.

Позначено ,

Залишити відповідь