Перезавантаження пригод Клима Кошового

Джерело: https://www.yakaboo.ua/

Останній із поки написаних романів про Клима Кошового, але може розглядатись як початок нової частини – емігрантської. Зважаючи, наскільки важливим героєм попередніх романів серії був Львів, зміна декорацій (тепер події розгортаються на тлі паризьких вуличок), та й зміна статусу героя (успішний львівський адвокат, а з плином часу – і учасник українського руху, стає вигнанцем і переможеним) сприймається як перезавантаження серії, її новий цикл.

Роман у зв’язку з цим має більш похмуру тональність, присутня гіркота тих, кого великі пертурбації 1918-1920 залишили в програші, але водночас тут присутні почуття і поведінка людини, що зібрала своє розбите життя докупи. Так що психологізму, що додає штрихів пригодницькому чтиву, тут якраз стільки, щоб не перевантажити роман, але зробити головного героя переконливим. Загалом в романі наголошена емігрантська і ветеранська тема – короткими штрихами, але виглядають обидві лінії органічно, підкреслюють основну сюжетну колізію.

Париж автор описує так само детально, як і Львів – герой ходить вуличками, сидить в кафе, випиває чи перекушує – текст наповнений смачними деталями, щоб зробити сцену, на якій розгортається детективна історія, опуклою і правдоподібною. Змінились практично всі другорядні герої, але нові – апаш і поліцейський – виписані досить яскраво, якщо продовження буде (знаючи Кокотюху – таки буде), слідкуватиму за пригодами цієї трійці із задоволенням. Детективний сюжет, як на мене, не надто складний, але, якщо чесно, читаю я ретродетективи про Клима Кошового не стільки заради кримінальної загадки, скільки заради декорацій, у яких вона розгортається, тому залишаюсь пошановувачкою серії, рекомендую роман до читання і чекатиму продовження.

Юлія Половинчак

Джерело: https://www.yakaboo.ua/

Залишити відповідь