Я люблю ретродетективи, особливо про моє рідне місто. А тут ще й вулиця, де проживаю, фігурує у назві. Тому я, не вагаючись, придбала книжку, очікуючи від неї неабиякого читацького задоволення.

Мої сподівання справдилися. Роман – дуже захоплюючий. Сюжет, як і належить жанру, непередбачуваний і дуже закручений. Написано цікаво та атмосферно. Письменник запрошує здійснити мандрівку у Львів на початку 20 – го століття, коли він знаходиться у складі Австро – Угорської імперії і є місцем компактного проживання українців, поляків, євреїв, німців та багатьох – багатьох інших національностей. А саме у 1908 – ий рік. На вулиці Личаківській, на яку саме проклали трамвайну колію, у будинку під номером 9 живе адвокат Євген Сойка. Колишній підданий Російської імперії, киянин, у Львові виконує імперське доручення – захищає права одної нечисленної, та все ж впливової організації.

Клим Кошовий, юрист за фахом, попередньо письмово сконтактувавшись з адвокатом Сойкою, приїжджає до Львова з Києва. Не без пригод добирається до помешкання друга. І застає його… мертвим. Вся підозра у вбивстві, звісно, падає на новоприбулого. Він потрапляє до в’язниці, де знайомиться з Йозефом Шацьким – колоритним місцевим дантистом, який знає пів – Львова, а решта пів – Львова знає його. Саме їм удвох до снаги розплутати увесь клубок таємниць довкола загадкової смерті, потрапляючи у різні пригоди та авантюри, щоб врешті – решт знайти справжнього вбивцю адвоката Євгена Сойки.

Оксана Кізіма.

Джерело: https://www.yakaboo.ua/ua/advokat-iz-lichakivs-koi-1282210.html

***

Ретродетектив для любителів хорошої літератури.
 

За книгу “Адвокат із Личаківської” взялась, вирішивши нарешті ознайомитись з творчістю Андрія Кокотюхи. Що ж, знайомство виявилось вдалим, оскільки планую продовжити читати далі книги про пригоди молодого адвоката Клима Кошового на початку минулого століття в славному місті Львові. Як на мене, “Адвокат із Личаківської” має декілька безсумнівних плюсів.

По-перше, сам детективний сюжет. Історія вбивства не вельми перебірливого в захисті клієнтів адвоката Сойки і розгадки цього злочину хоч і не відрізняється карколомними викрутасами сюжету, однак затягує з перших сторінок і зберігає інтригу до останнього.

По-друге, надзвичайно цікавий образ головного героя Клима Кошового, який змушений виїхати з рідного Києва через переслідування поліції за кордон у Львів, який тоді був східним форпостом цісарської Австро-Угощини з незвичним для Клима європейським стилем життя і місцевими чисто львівськими традиціями. Місто зустріло свого нового жителя навіть дуже непривітно, залишивши його буквально в перші години без копійки в кишені, однак біля трупа знайомого адвоката Сойки, на протекцію якого вимушений утікач так розраховував.Клим не тільки зміг з честю вийти зі складної ситуації, але і самотужки розплутав злочин.

І, нарешті, без сумніву третьою складовою успіху роману є сам старовинний Львів перших років ХХ століття. Описаний письменником з багатьма цікавими деталями і невідомими широкому загалу нюансами. Тож рекомендую любителям детективу.

Аліна Круглецька

Джерело https://www.yakaboo.ua/ua/advokat-iz-lichakivs-koi.html

***

Якісна детективна серія

Київський адвокат, тікає з Києва (царська росія) від політичного переслідування до Львова (територія Австро-Угорщини). Без копійки в кишені, зв’язків, роботи, він попадає у круговерть таємних подій, інтриг, в яких замішані вершки тогочасного суспільства. Хоча автор сам себе любить називати ремісником, натякаючи, що він не працює зі словом, пише лінійно і багато, сам Львів виписаний рельєфно. В кінці кожної книжки письменник подає невеликий список літератури, з книжок, де він вивчав Львівське життя. А також дякує відомим історикам, та письменникам які правильно поставили і грамотно проконсультували щодо наповнення часу та простору.

Читво «питомо чоловіче», детектив як він є – за всіма канонами жанру. Тому багато елементів тут впізнаваних, наприклад як у Шерлока Голмса був свій доктор Ватсон, так і тут Клим Кошовий (головний герой) запізнається і здружується з євреєм-стоматологом – Шацьким, який неодноразово виручає з важких ситуацій. Ну і як в кожній порядній драмі – шукайте жінку! Чарівна Магда Богданович, яка тримає у своїх руках весь Львів паками компромату. І є свій інспектор Лестрейд – Марек Віхура, у якого нахабний молодик постійно крутиться під ногами. Погоні, секрети, вбивства, інтриги, загадки – все, що має бути присутнім в порядному детективі, і за що ми їх і любимо.

Автор вміло створює інтригу і майстерно веде нею до останньої сторінки. Ну та звичайно, дозволю собі ще раз повторитися, особливого шарму дає саме зображення довоєнного Львова, з усіма його екзотами – дивовижною мішаниною культур, мов, народностей та етносів, їхнє співіснування, субкультурні особливості.

Тарас Воробій

Джерело: https://www.yakaboo.ua/ua/advokat-iz-lichakivs-koi.html#tab-reviews

***

Перед читачем постає справжня детективна і кримінальна історія, адже потрібно не лише виправдати молодого Клима, а й знайти справжнього вбивцю. І тут вир подій закрутився. Почалися справжні пригоди та небезпеки.

І на фоні цього читач знайомиться не лише з молодим адвокатом, а й з його другом, який не полишить Клима у біді, а разом із ним буде шукати вихід із такої складної ситуації. З’явиться на сторінках книга і прекрасна дама. Адже хіба можна уявити ретро історію і без прекрасної незнайомки. Хоча в цьому романі вона навіть дуже знайомка і зустріч з Климом змінить все її життя.

А ще читач має змогу перенестися до старого Львова, аж у минуле століття. Де архітектура ще не була знищена сучасними скляними та бетонними будинками, де не можна викликати поліцію натиснувши дві кнопки на телефоні.

Дарина Андреєва

Джерело: https://www.yakaboo.ua/ua/advokat-iz-lichakivs-koi-1282210.html

***

Цікавий український детектив

Моє знайомство з творчістю Андрія Кокотюхи почалося саме з цього роману. Цікавий сюжет, атмосферний Львів, непростий головний герой – все це робить книгу цікавою і захоплюючою. Для мене книга стала знайомством не лише з автором, а й зі Львовом початку 20 століття в усій його національній і культурній різноманітності, що став неймовірним фоном для пригод молодого київського адвоката. Тут тобі і протистояння імперій, і протистояння поліційних підрозділів між собою, боротьба нового і старого світових порядків. І у все це органічно вплітається вбивство не дуже чесного адвоката.

А ще дуже сподобався образ Шацького – єврея-стоматолога, що стає надійним помічником головного героя. Шацького знає половина Львова, а іншу знає Шацький, тому часом він стає незамінним джерелом інформації. Марта Богданович – незвичайний жіночий образ для епохи роману, але цікавий точно.

Роман читається дуже легко і залишає по собі легку нотку суму, що історія закінчилась. Та вона швидко зникає, варто лише перегорнути наступну книгу про пригоди Клима Кошового.

Наталія Чайковська


Джерело: https://www.yakaboo.ua/ua/advokat-iz-lichakivs-koi.html#tab-reviews

Залишити відповідь