Чудове продовження ретродетективу по-львівськи.

“Привид із Валової “продовжує серію ретро-детективів Андрія Кокотюхи про події з кримінальним присмаком на вулицях і площах старого Львова. Знову перед нами дуже цікавий і пізнавальний опис цього по-справжньому європейського міста з особливим західно-українським колоритом на самому початку ХХ століття. Головний герой циклу молодий адвокат Клим Кошовий, який через політичні переконання змушений переїхати з Києва за кордон до Львова, після подій, описаних в першому романі циклу “Адвокат з Личаківської”, дещо змінився.

Він знайшов собі роботу, хай це поки що скромна посада помічника нотаріуса, обжився в цьому такому незвичному для нього місті, сповненому різних національностей, мов, традицій. Однак, спокійний ритм життя не для нашого героя. І нова загадка з кримінальним присмаком змушує Клима знову розпочати власне розслідування, в якому помічник нотаріуса виявиться в черговий раз на голову попереду львівської кримінальної поліції. Як і в попередньому романі допомагає молодому “Шерлоку Холмсу”-по-львівськи його місцевий “доктор Ватсон”. В цій ролі виступає колоритний місцевий дантист і багатодітний батечко Йозеф Шацький, який з набагато більшим ентузіазмом супроводжує Клима в його небезпечних екскурсіях по кримінальному Львову, ніж лікує зуби своїх багатостраждальних клієнтів.

Що ж, як і після прочитання першої книги циклу, після того, як я закінчила читати другу, мені стало зрозуміло, що час братися за третю. Тож днями піду в книгарню за “Автомобілем з Пекарської”.

Аліна Круглецька

Джерело: https://www.yakaboo.ua/ua/privid-iz-valovoi-tv.html

***

Ретродетективи — це моя маленька книжкова любов, а якщо події відбуваються у Львові — без сумніву, велика! Взірцевим автором для мене є польський письменник Марек Краєвський, який настільки смачно описує міжвоєнний Львув, що так і переносишся туди, неначе за помахом чарівної палички (в даному випадку — пера)). Щоправда, пан Краєвський пише у жанрі кримінального ретродетективу, який включає моторошні сцени, але процес читання, загалом, легкий, захоплюючий і дуже атмосферний! ,

“Привид із Валової” Андрія Кокотюхи — друга книжка із серії ,,Ретророман”, яка присвячена Львову, а саме на початку ХХ століття. Так вже склалося, що після першої частини – “Адвокат з Личаківської” – я взялася за прочитання аж четвертої – “Різник з Городоцької”, залишивши пропущені ,,на потім”. Ну що ж, let’s go!

Клим Кошовий – він же головний герой циклу – ,,приїжджий” з Києва, який намагається за своєю правничою спеціальністю якось та облаштуватися в новому місті. Так, у нього доволі сутужно з грішми, а тут ще й одна велика неприємність не забарилась: у кишені трупа, знайденого у будинку номер двадцять вісім на вулиці Валовій, було виявлено візитівку Кошового. Хоча офіційну причину смерті приписали нещасному випадку, усе, як уже можна здогадатися, виявиться досить заплутаною справою. Плюс, той дім ось уже сто років, як “славиться” привидом Чорної пані, кожна зустріч з якою, подейкують, закінчується неминучою загибеллю…

Роман прочитала з превеликим задоволенням! Звичайно, що й у цій частині не обійшлося без колоритного героя, єдиного у місті товариша Клима – метушливого говіркого єврея з Краківського передмістя Йозефа Шацького. Також відчувається, що хтозна, чи би Андрій Кокотюха хоча б наполовину впорався зі створенням цієї книжки і серії загалом, якби не подався за допомогою до Юрія Винничука, Ігора Лиля, Василя Расевича, Мар’яна Мудрого та Ілька Лемка).  

Олеся Кізіма

Джерело: https://www.yakaboo.ua/ua/privid-iz-valovoi-tv.html#tab-reviews

***

Ця книга із доволі популярного циклу ретророманів автора. Читач має змогу знову насолоджуватися пригодами відомого уже нотаріуса Климентія Кошового. Та цього разу йому потрібно боротися не лише з підступами та інтригам, а й з потойбічними силами. А від них, на відміну від людей, ніколи не знаєш чого чекати та яким арсеналом підлостей вони володіють.

Отож, вся справа в тому, що у той час Львів, а саме в цьому місті розгортаються усі події, різні потойбічні штучки стали ну дуже популярними. Люди бігали на спіритичні сеанси наче їх туди манили медом. Погодьтеся, так цікаво поспілкуватися зі своїм загиблим родичем або предком, спитати як там на тому світі, чи поцікавитися, а де той заховав родині коштовності. Та разом із душами померлих родичів із потойбіччя повернулася певна Чорна пані. І їй набридло просто лякати пересічних львів’ян, які необачно опинялися на одинці. Пані опустилася до вбивства. Та поліція списала цей випадок на самогубство і розібратися у настільки заплутаній історій може тільки наш герой – Климентій Кошовий.

Книга наповнена загадками, історичними довідками та цікавими персонажами. Тож кожен знайде в ній щось для себе. Ця книга стане справжньою знахідкою для великої родини, яка любить читати.

Дарина Андреєва

Джерело: https://www.yakaboo.ua/ua/privid-iz-valovoi-m.html

Залишити відповідь