«Повстанська трилогія» Андрія Кокотюхи стає культовою

23 березня Здолбунівська районна бібліотека здобула впевнену перемогу у фотоконкурсі «Життя на сторінках книг». Конкурс проводився серед бібліотек Рівненської області. За умовами конкурсу, треба було створити фотоісторію, надихнувшись прочитаним.

Фотограф Оксана Гомонюк, стиліст Олаф Борода та моделі Олександр Чижевський і Галина Гаврилюк вирішили звернутися до історико-пригодницьких романів Андрій Кокотюхи «Чорний ліс», «Багряний рейд» та «Біла ніч», об’єднаних у «Повстанську трилогію». Дія всіх трьох романів повністю або частково відбувається на Волині, а перша книга циклу – «Чорний ліс» – переносить читачів безпосередньо на Рівненщину, в Здолбунів та довколишні ліси. Тож тема була близька тим, хто її втілював.

За підсумками голосування, саме цей проект Здолбунівської центральної районної бібліотеки зібрав 17,9% усіх голосів. Вивівши героїв «Повстанської трилогії» на перше місце й тим самим заохотивши читачів, котрі ще не відкрили для себе ці твори. Цікаво, що переважна більшість учасників проекту обрали для втілення на фотоконкурсі класику дитячої літератури. Загалом проголосував 151 читач.

А 24 березня портал «Макарів діловий» опублікував рейтинг творів, дія яких відбувається в Макарові та на Макарівщині (Київська область). Складено рейтинг силами Макарівського історико-краєзнавчого музею. https://makariv-dilovyi.com.ua/2021/03/makarivshhyna-v-hudozhnij-literaturi/ Очолив добірку з п`яти книжок роман Андрія Кокотюхи «Багряний рейд». Історики краю наголошують: саме в цьому романі вперше показана діяльність повстанських загонів УПА на Київщині восени 1944 року, про що дотепер ніколи не згадувалося.

«Повстанська трилогія» охоплює період 1943-1945 років і має підзаголовок «Українські хроніки». Наскрізний герой – Максим Коломієць на псевдо Східняк. Уродженець Миргорода влітку 1943 року волею долі потрапляє на Волинь як радянський диверсант. Його бере в полон відділ УПА, який діє в районі Здолбунова. Дивом уникнувши смерті від рук повстанців, Коломієць починає розуміти суть боротьби, а головне – хто справжній ворог. Прийшовши випробування й заслуживши довіру, Східняк згодом очолює відділ, а потім, після повторної радянської окупації України, стає невловимим для НКВС.

Консультантами трилогії є провідні й авторитетні українські історики Іван Патриляк та Олександр Пагіря. Тому сюжет кожного художнього твору цілком відповідає реаліям тих часів та відтворює події, які могли мати й напевне мали місце в реальному житті. За п`ять років трилогія витримала чотири видання. Загальний тираж всіх трьох книг – майже 40 тисяч примірників. У двох із трьох романів з`являється Данило Червоний – головний герой дилогії «Червоний» та «Червоний. Без лінії фронту». Разом ці п`ять книжок складають єдиний повстанський Всесвіт.

На фото – Олександр Чижевський і Галина Гаврилюк у образах героїв Андрія Кокотюхи.

Фотограф Оксана Гомонюк, стиліст Олаф Борода

Залишити відповідь