«Натурниця з Латинського кварталу»: після вимушеної перерви адвокат Кошовий повертається до шанувальників

Вийшов друком дев’ятий роман Андрія Кокотюхи з популярного «львівського» ретро-циклу. «Натурниця з Латинського кварталу» водночас є другою книгою «паризької трилогії». За авторським задумом, після поразки української революції Климентій Кошовий разом із багатьма вояками УНР емігрує до Європи. Про початок його паризької одіссеї розповідає роман «Голова з площі Пігаль».

Аби відчути й відтворити атмосферу, автор за підтримки туристичної фірми «Феєрія» зміг пожити в Парижі восени 2019 року. Задумана трилогія повинна була вийти швидше. Проте втрутилися обставини непереборної сили.

Спершу почалася епідемія коронавірусу, через яку зачинилися на карантин книгарні та призупинилися книжкові фестивалі – основні майданчики для представлення новинок. Тим не менше, «Голова з площі Пігаль» була тепло прийнята прихильниками циклу про Клима Кошового і тираж попри COVID`19 було додруковано. Рукопис «Натурниці з Латинського кварталу» був зданий до видавництва «Фоліо» у листопаді 2021 року. Вихід з поправкою на карантинні обмеження планувався на березень 2022-го.

Проте російське вторгнення зі зрозумілих причин усе зупинило. Більше того: частину додрукованих тиражів книжок не лише Андрія Кокотюхи, а й інших українських авторів знищили в Харкові російські бомби. Тож коли видавничий процес поволі відновився, на новинках від «Фоліо» стоїть позначка «Книга війни». Нова книга про Кошового – не виняток.

– Дія відбувається в Парижі через шість років після завершення Першої світової війни. А по суті, це повоєнна Європа, – пояснює автор. – Сьогодні ми знаємо, що то були міжвоєнні часи. Перепочинок між двома великими війнами ХХ століття. Але тоді люди в Європі цього не знали. Вірили в довготривалий мир. Поспішали жити повним життям. Проте суспільство лишалося травмованим. Травми провокували злочини. І боюся, що після нашої перемоги наше суспільство може чекати подібне. Тож вважаю не лише цей роман, а й весь «паризький» цикл своєрідним попередженням.

За сюжетом, Париж 1924 року готується стати столицею першої повоєнної Олімпіади. Зупинити підготовку й зірвати плани може серійний убивця, який почав орудувати в Місті Сонця. Кожен його злочин є оригінальним посланням, яке адресує світові людина з мистецьким смаком. Поліція так і називає вбивцю: Невідомий художник. Українському емігрантові Климу Кошовому до цих пристрастей не було б ніякого діла, аби дії маньяка раптом не поставили під загрозу майбутнє Магди Богданович. Тому Клим починає полювання на серійного вбивцю…

Третій роман циклу – «Невідомий з Булонського лісу» – завершить і «паризьку» трилогію, і водночас буде фіналом усього циклу.

Позначено

Залишити відповідь