«Львівський цикл» Андрія Кокотюхи стане радіодетективом. А ретро-романи тепер можна слухати

Ретро-детектив «Адвокат із Личаківської» перетвориться на радіоп’єсу. Наступні романи популярного ретро-циклу, який ще називають «львівським», теж будуть озвучені голосами популярних українських акторів театру та кіно. Чиїми голосами заговорять адвокат Клим Кошовий, його близька подруга Магда Богданович, дантист Йозеф Шацький і комісар Марек Віхура, поки невідомо. Зі слів Світлани Свиридко-Сєрової, продюсерки програми «Радіодетектив», підбір акторів та запис почнеться в жовтні цього року.

Радіопостановки, створені в детективному жанрі, з’явилися в ефірі UA: Українське радіо від лютого поточного року. Крім постановок класики жанру – творів Артура Конан Дойла, Агати Крісті, Моріса Леблана тощо, – слухачам пропонуються архівні записи з фондів Українського радіо. Дотепер єдиним сучасним вітчизняним автором, детектив якого перетворили на радіоп`єсу, був Василь Добрянський з романом «Пернач полковника Вухналя». Тепер на черзі – семикнижжя про пригоди львівського адвоката Климентія Кошового.

– Досвід створення радіоп’єс для мене новий, – каже Андрій Кокотюха, який сам займається написанням сценаріїв. – Складність у тому, що майже три сотні сторінок кожного роману треба вмістити в тридцять сторінок п’єси. Ще й робити так, аби наступну історію  зрозуміли ті слухачі, котрі не знайомі з попередніми. Інший момент: емоції, які мають передавати персонажі буквально кожною реплікою. Актор має розуміти, що і кого саме він грає. Нарешті, кількість персонажів, як і кількість сюжетних ліній, буде скорочуватися. Та для мене важливо не згубити детективну інтригу й динаміку оповіді. А ще цікаво, що, виявляються, радіодетективи мають постійних слухачів – людей, котрі працюють пізно й не мають доступу до телевізора.

Також цього року «Адвокат із Личаківської» отримав ще одне нове життя. Перша серія ретро-детективу вийшла в форматі аудіокниги. Пропонує її українська аудіокнигання «Абук» https://abuk.com.ua Показово, що слухати її можна, лише заплативши за контент і скачавши легально. Побідна практика наближає українців до західного світу, де поважають авторські права й платять за користування інтелектуальним продуктом. Крім «Адвоката…» аудіоверcію в цій книгарні має історичний роман Андрія Кокотюхи «Київські бомби». Обидва тексти читає Сергій Бойко.

«Адвокат із Личаківської» – перша книга з циклу ретро-романів, створених Андрієм Кокотюхою протягом 1914-1917 років. Сім романів переносять читачів до Львова початку ХХ століття. Головний герой – адвокат-емігрант Климентій Кошовий, який втік від переслідування російського царського режиму й оселився у місті Лева. На новому місці Кошовий час від часу встряє в небезпечні пригоди, розплутає детективні загадки, зустрічає друзів, ворогів, утрачає та знаходить кохання. Станом на вересень 2019 року продано більше 12 тисяч копій «Адвоката з Личаківської», ведуться переговори про екранізацію, а також – планується продовження циклу.

Позначено

Залишити відповідь