«Червоний. Без лінії фронту» – 70-та книга Андрія Кокотюхи

Побачив світ історико-пригодницький роман «Червоний. Без лінії фронту» – продовження найбільш успішної книги Андрія Кокотюхи «Червоний». Хоча традиційним продовженням історії твір назвати не можна. Структурно друга книга повторює першу: оповідь ведеться від різних осіб, чия доля так чи інакше пов’язана з Данилом Червоним, повстанським командиром. Але «Черовний. Без лінії фронту» переносить читача на десять років назад. Знайомлячи з подіями, котрі відбулися до описаних у «Червоному». Лише фінальний розділ дає зрозуміти, як Данилові вдалося вижити після втечі з концтабору на Воркуті.

 

– Мовою кіно такий прийом називається приквел, – пояснює Андрій Кокотюха. – Саме приквелом є фільм «Червоний. Без лінії фронту», який зараз знімається і сценарій якого ліг в основу книги. Тому маємо не просто роман, а кінороман – перший подібний прецедент в Україні. Дякуючи Українському Культурному Фонду проект кінороману вдалося досить швидко реалізувати. Отриманий грант дав можливість мені як автору залучити більше десятка фахівців, істориків та краєзнавців. Їхні поради допомогли збалансувати історичну правду й художню вигадку. Можна сказати, що «Червоний. Без лінії фронту» – перший сертифікований історичний роман.

 

Книга стала 15-тим історичним романом Андрія Кокотюхи – і водночас 70-тою книгою його авторства. Поки що це не має аналогів в Україні. Загалом протягом 2018 року побачили світ 7 новинок авторства Кокотюхи, з них дві – «Темна вода» і «Легенда про Безголового» – вийшли в новій, актуальній редакції. Також варто зазначити: твори Кокотюхи лідирують у переліку українських книжок, які потрапили в програму державних закупівель.

 

Позначено ,

Залишити відповідь