Українці люблять ретро. Андрій Кокотюха почав новий ретро-цикл

«Життя на карту» – так називається новий детектив у стилі ретро від Андрія Кокотюхи. Це 82-га книга його авторства, і перша з нового циклу «Київська сищиця». Дотепер є два книжкових ретро-серіали: «Адвокат» (його часто називають «львівським циклом») та «Вигнанець». Саме роман «Адвокат із Личаківської», який побачив світ у грудні 2014-того, дав старт активному розвитку ретро-романів в Україні.

Протягом наступної п`ятирічки порожня ніша нашого книжкового ринку заповнилася кількома десятками творів, не лише детективами. Ретро сформувало стабільну читацьку аудиторію, яка розширяється. Саме тому видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля» пропонує «піонеру» українського ретро створити ще одну відповідну серію. Умова єдина: головну роль має виконувати жінка.

– Для мене це був виклик. Адже герої переважної більшості моїх книжок – мужчини. І я вважаю себе автором «чоловічих» романів, – признається Андрій Кокотюха. – Проте є відомий факт: жінки читають більше, і не лише в Україні. Тому, працюючи передусім на ширшу аудиторію й далі прагнучи збільшувати коло читачів, я вирішив спробувати. Відразу хочу попередити: «Життя на карту» – не «жіночий» роман. Це моє розуміння, якою мала би бути жінка – героїня сучасного твору. Байдуже, коли відбувається дія: в минулому, тут і тепер чи навіть у майбутньому.

Головною проблемою, яку мусив вирішити для себе автор, була… власне жінка. Точніше, її роль та місце в описаний час. Це – початок ХХ століття, Російська імперія, до складу якої входила частина України. Тогочасні звичаї значно обмежували жіночу активність. Жінок розглядали як своєрідне доповнення до чоловіків, такий собі «другий номер». Тому неможливим був такий персонаж, як жінка, котра служить у поліції та веде слідство.

– Все зводилося до того, що роль сищиці мала б примірити на себе домашня господарка, – пояснює автор. – Інших варіантів просто не знайшлося. Бо монашка, черниця вже обіграна в Росії Борисом Акуніним, а вторинних сюжетів не хотілося. Тож єдина зрозуміла біографія героїні – дружина поліцейського, яка в курсі чоловікових справ і цікавиться різними загадковими злочинами. Але й за таких обставин вона буде «номером два», що погано для героїні. Так моя Анна Вольська стала вдовою поліцейського. Молодою вдовою, вільною в особистому житті. Що дає історії шанс на романтичну лінію.

«Життя на карту» – перший ретро-детектив циклу «Київська сищиця». Другу книгу під назвою «Ляльки живі та мертві» видавництво планує на осінь цього року. Скільки романів буде в циклі, наразі не визначено.

Нагадуємо: в циклі «Адвокат» уже 8 романів, загальна кількість запланованих – 10. Цикл «Вигнанець» має 5 романів, із них 4 вже вийшли друком. Видавництво «Vivat розглядає варіант продовження циклу з огляду на стабільний читацький попит.

Позначено ,

Залишити відповідь