Один фільм за сценарієм Андрія Кокотюхи назвали кращим. Інший отримав відзнаку

25 квітня під час вручення премії «Телетріумф», яку називають головною телевізійною нагородою України, чотирисерійна історична драма «Століття Якова» режисера Бати Недича була визнана кращою в номінації «Телевізійний фільм/Міні-серіал». У основу стрічки ліг однойменний роман Володимира Лиса. Адаптував книгу для кіно Андрій Кокотюха. Також «Століття Якова» відзначили за операторську роботу та роботу художника-постановника.

 

– Фільм номінували також за кращий сценарій. Але тут пролетіли, – говорить Андрій Кокотюха. – Чи сумую я? Ні! Бо, по-перше, створення фільму – колективний процес. Отже, якби мене відзначили кращим сценаристом, усе одно перемогу розділила б уся команда, частиною якої я був. Тож «Століття Якова» все одно здобув перемогу, яку не варто персоніфікувати. Ну, перемогли не чотири рази, а тричі. А по-друге, моя значимість як сценариста підкреслена тим, що проти мене одного виставили сценарну групу «Студії Квартал`95» у кількості десять осіб. Не проти всякого одного виставляють десятьох.

 

Раніше, 20 квітня, фільм Зази Буадзе «Червоний», сценарій якого Андрій Кокотюха написав за мотивами власного однойменного роману, відзначили національною кінопремією «Золота Дзиґа». Стрічка номінувалася лише в одній категорії – «Кращі костюми», і перемогла.

 

– Не вважаю відзнаку за костюми прохідною й неважливою для костюмної історичної стрічки, – каже сценарист. – На перший погляд, нічого складного: форма радянських офіцерів та лахміття каторжан-зеків. Проте одяг кожного персонажа має підкреслювати його характеристики, що й сталося. До того ж одягнути 800 людей масовки, ще й по-різному – непроста задача, з якою художник по костюмах Світлана Симонович впоралася. Про що й свідчить нагорода.

 

Серіал «Століття Якова» вийшов 30 вересня 2016 року на каналі «1+1» і мав рейтинг не менший, ніж шквал критики, котрі супроводжують фільм дотепер. Після того стрічку повторювали двічі. Причому останній раз – 24 серпня 2017 року. Саме в цей день у прокаті стартував «Червоний». Таким чином, День Незалежності минулого року українці мали нагоду відзначити разом із двома стрічками за сценаріями Андрія Кокотюхи. Згодом «Червоний» увійшов у топ-5 лідерів національного прокату серед українських стрічок, список якого очолили «Кіборги» Ахтема Сеїтаблаєва.

Залишити відповідь