Новий цикл ретро-детективів Андрія Кокотюхи стартує на «Книжковому Арсеналі»

«Вигнанець і чорна вдова». Таку назву має новий ретро-роман Андрія Кокотюхи. Видавництво «Vivat!» та Книгарня Андрія Кокотюхи представлять книгу на «Книжковому Арсеналі», який пройде в Києві наприкінці травня. Попередній «львівський цикл», який мав читацький успіх і зацікавив виробників кіно, став першим на українському книжковому ринку часів Незалежності системним літературним ретро-проектом. Давши старт аналогічним циклам, над якими працюють сьогодні Ірина Потаніна, Ірина Лобусова, Лада Лузіна та Юрій Сорока. 

– Український читач любить ретро так само, а то й більше, ніж історичні романи. Не дивно, що видавництво «Vivat!» прийшло до мене саме з такою пропозицією. Єдина й цілком зрозуміла вимога – аби це був інакший герой та інша локація, бажано не одна. Але період лишаємо той самий: початок ХХ століття, від миру до війни. І ще одна вимога: спробувати ширше охопити вдячну жіночу аудиторію.

У новому циклі передбачено п`ять романів, кожен із яких буде стилізований під окремий різновид детективного жанру: нуар, містичний, трилер, класичний, військовий. Події охоплять період із 1909 по 1919 роки. Дія відбуватиметься на Київщині, Полтавщині, Харківщині, Чернігівщині й Катеринославщині. Кожен роман матиме окремий завершений сюжет, але наскрізний герой всюди діятиме один – уродженець Ніжина, нащадок козацьких полковників, колишній київський поліцейський Платон Чечель.

– Це – тип мандрівного лицаря, – пояснює Кокотюха. – Герой не має свого дому, в силу обставин мусить подорожувати від губернії до губернії й виконує різні делікатні доручення. За що отримує винагороду. На відміну від «львівського циклу», тут не буде наскрізної історії кохання та розлуки. Хоча любовна, точніше, пристрасна лінія планується в третьому романі з задуманих.

«Вигнанець і чорна вдова» – початок історії вигнання Чечеля з раю, на поріг якого героя вела стрімка кар`єра успішного сищика. Викрита ним маньячка, вбивця київських повій, виявилася єдиною донькою особи, наближеної до імператора. Це вдарило по репутації російського князя, тож він доклав зусиль, аби Чечель втратив службу, кар`єрні перспективи й навіть опинився під загрозою арешту за «мазепинство». Єдиний вихід для Платона – опинитися хай під тимчасовим, але – захистом відомого та впливового мільйонера. Чечель повинен дізнатися, хто хоче вбити покровителя, й захистити від смерті. Під підозрою – молода дружина барона Марія, чиї попередні чоловіки вже помирали незабаром після шлюбу та лишали їй великий спадок…

Зараз Андрій Кокотюха працює над другим романом циклу – «Вигнанець і навчена відьма». Доля закине Чечеля на Полтавщину, де йому доведеться перевірити на собі: чи здатні відьми наслати пристріт, чи це лише забобони. Роман побачить світ восени і буде представлений на Форумі видавців у Львові.

Залишити відповідь