Зйомки фільму «Червоний. Без лінії фронту» завершено

З

«Вийшла дуже вишукана міська історія», – так оцінив відзнятий матеріал режисер Тарас Ткаченко. Після вимушеної паузи у знімальному періоді саме він сів у режисерське крісло стрічки «Червоний. Без лінії фронту» замість Зази Буадзе, який цю роботу розпочав. А пізно ввечері 4 березня на знімальному майданчику прозвучала фраза: «Всім дякую, зйомки завершено!»

Процес тривав два роки, розпочавшись 24 лютого 2018-того в Бережанах на Тернорпіллі. Там же, в старовинному місті, стрічку й дознімали. Проте основну частину відзняли в Кременці – саме там відбувається дія однойменного кінороману Андрія Кокотюхи, який виступив автором ідеї та сценарію.

– Писати книгу я не планував, – коментує автор. – Сценарій під назвою «Червоний. Без лінії фронту» від самого початку повертав глядача до подій, описаних у романі «Червоний». Його «лісова» частина не увійшла в стрічку, тож було прийняте рішення робити наступний фільм за нею. Від самого початку планувався приквел – глядач мав побачити історію Данила Червоного до того моменту, як він потрапляє в полон і далі – сталінський концтабір за Урал. Проте продюсерська група настільки глибоко занурилася в матеріал, що створилася зовсім інша історія. А саме: ми всі зрозуміли – без показу становлення героя на шлях збройної боротьби не обійтися. Тож перенеслися не в воєнний, а довоєнний період.

За сюжетом, студент кременецького ліцею Данило Червоний разом із друзями шукає способи ефективно опиратися репресіям, учиненим проти українців владою Польської Республіки. Юнацький запал, емоційність та максималізм підштовхують героя до необачних дій. Так Червоний опиняється в розшуку, переходить на нелегальне становище, знайомиться з колишнім старшиною УНР Вороном – і той стає першим учителем юнаків. Але не всі хлопці готові розділити вибір Данила…

– Зйомки припинилися, коли відзняли дві третини матеріалу. Поки команда шукала способи поновити процес, мені запропонували перетворити сценарій на кінороман. Це вдалося зробити завдяки підтримці Українського Культурного Фонду – і «Червоний. Без лінії фронту» став самостійною книгою. Станом на цей день видавництвом «КСД» продано більше 10 000 копій, – каже Андрій Кокотюха. – Маю надію, що прем`єра фільму, запланованої на 24 серпня 2020 року, підніме нову хвилю інтересу до книги. З романом «Червоний» так уже було.

Історико-пригодницький фільм «Червоний. Без лінії фронту» став першим масштабним проектом, до якого долучилася Тернопільська фільмкомісія. Вона активно допомагала в організації зйомок, саме завдяки їй вибір групи впав на Бережани й Кременець. Крім того, знімальну групу підтримав волинський підприємець і меценат Роман Микитюк  – завдяки йому відзняли масштабну сцену бою вояків УПА на чолі з Червоним із німецькою колоною.

– Є амбіція зняти історію Червоного вже після його втечі з концтабору, коли багато хлопців переходили західний кордон і потрапляли в табори для переміщених осіб у Німеччині та Італії, – каже Тарас Ткаченко. – І також бракує власне воєнної частини. Загалом хочеться створити повстанський Всесвіт з Данилом Червоним у центрі.

Тим часом сценарій «лісовою частини» під назвою «Червоний. Вогняне коло» вже створений. Він складається з епізодів, котрі є в двох романах і які не ввійшли в обидві стрічки. Також продюсери виношують ідею зробити на основі «Червоного» телевізійний серіал.

Позначено

Залишити відповідь